AJ Muur - Mooi en klassiekAJ MUUR - MOOI EN KLASSIEK
Reis met ons mee terug naar de jaren zestig. Het waren de hoogtijdagen van de Volkswagen Kever, de Rolling Stones waren helemaal in en teakhouten meubelen waren overal. We moeten helemaal terug naar de jaren 60, want bovenop al die andere dingen gebeurde er iets verbazingwekkends in het midden van Kopenhagen. Het eerste designhotel werd gebouwd op een steenworp afstand van het centraal station en dit hotel werd de thuisbasis van enkele van de grootste iconen in de geschiedenis van meubels en lampen, waaronder de AJ Lamp.Een geweldige ontwerper wordt gemaakt

Een geweldige ontwerper wordt gemaakt

Arne Jacobsen werd geboren in 1902 en volgde een opleiding tot architect in 1924. Maar bij de jonge Jacobsen stroomde de creativiteit door zijn aderen, dus na zijn afstuderen begon hij in 1927 aan een nieuwe opleiding aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen. Arne Jacobsens manier van denken was innovatief en gevormd door zijn architecturale achtergrond, dus werd hij al snel een van de aspirant-sterren van de school. Het jaar nadat hij afstudeerde won hij een ontwerpprijs voor een project voor het Nationaal Museum en dat zette de toon voor zijn veelbelovende carrière in design.

In de jaren 1930 zette Arne Jacobsen zijn naam echt op de kaart door het voortouw te nemen in de nieuwe stijl die bekend staat als het internationale functionalisme. In de jaren daarna ontwierp Arne Jacobsen een reeks huizen in Denemarken en de rest van de wereld, allemaal met de eenvoudige, functionalistische, moderne uitdrukking. De gemeenteraad van Rødovre, de Nationale Bank en de gemeenteraad van Århus zijn allemaal iconen die door Arne Jacobsen zijn ontworpen.

Arne Jakobsen waagde zich ook aan meubelontwerp en in de jaren 50 ontwierp hij een reeks klassieke meubelstukken die tot op de dag van vandaag iconen zijn. De Ant was de eerste stoel die door Arne Jakobsen werd ontworpen, maar daarna volgden er talloze die nu huizen over de hele wereld sieren.
Het designhotel dat wereldberoemd werd

Het designhotel dat wereldberoemd werd

Dat brengt ons bij het mijlpaaljaar 1960.

Het SAS Royal Hotel werd ontworpen door Arne Jacobsen als 's werelds eerste designhotel. Het was de bedoeling om het toerisme naar Denemarken te stimuleren, met name om het een aantrekkelijke bestemming te maken voor toeristen uit de VS die dankzij nieuwe vliegroutes steeds betere toegang hadden tot de Scandinavische landen.

Arne Jacobsens oog voor modern en elegant design drong door in alles in het hotel. De iconische stoelen - de Zwaan en het Ei - werden ontworpen voor de foyer van het hotel en dienden als een zacht contract met de strakke architectuur in de rest van het gebouw. De stijl drong door in het hele gebouw, inclusief bestek, nachtkastjes, gordijnen en behang.

Verlichting maakte natuurlijk ook deel uit van het ontwerpconcept. Arne Jacobsen heeft sindsdien verklaard dat hij niet hield van de fluorescentielampen die nodig waren om de foyer te verlichten, dus stak hij extra werk in alle andere lampen in het hotel.
Garantie van lampliefde

Garantie van lampliefde

De AJ Wandlamp is een eenvoudige maar ongelooflijk mooie aanwinst voor je huis. Heb je de perfecte lamp nodig om je bed te verlichten en een gevoel van kalme elegantie in je slaapkamer te brengen? Of misschien wil je een muur in de woonkamer verlichten, boven de bank, om te zorgen voor comfortabel leeslicht? Wat dacht je van twee AJ Wall Lamps om een nieuw en opwindend licht in je huis te brengen, ter vervanging van de klassieke pendellampen?

De lamp is gemaakt van staal en zink en was oorspronkelijk verkrijgbaar in zwart, wit en licht petroleum. In verband met de 60e verjaardag heeft Louis Poulsen de AJ Wandlampen in zeven nieuwe kleuren gelanceerd. De lamp is nu ook verkrijgbaar in donkergroen, nachtblauw, oker, roestrood, aubergine en twee grijstinten. De prachtige nieuwe kleuren maken de AJ Wall Lamps nog bruikbaarder in de gemiddelde woning, ongeacht of je de voorkeur geeft aan een minimalistische of kleurrijke look. Als je een uniforme look wilt, is de lamp ook verkrijgbaar in tafel- en vloerversies.

De eenvoudige stijl van de AJ Wandlamp maakt het een klassieke en toch spannende keuze, waar je hem ook neerzet. Maak je volgende goede nachtrust nog comfortabeler met een AJ Wandlamp in de slaapkamer en droom heerlijk weg onder een fantastische designlamp. Of baad je groenten in een prachtige AJ Wall Lamp gloed met een paar van de mooie lampen boven je eettafel. Waar je ze ook plaatst, je bent in voor een gezonde dosis lampenliefde.

Arne Jacobsen heeft nog veel meer prachtige lampen ontworpen, waaronder Royal en Bellevue, die je ook in de winkel kunt vinden.  
AJ wandlamp - Een klassieker

AJ wandlamp - Een klassieker

De AJ lampen werden ontworpen als sculpturale en schilderachtige toevoegingen aan het decor van het SAS Royal Hotel in 1957. Hun vormen en elegante architecturale expressies waren volledig nieuw in de wereld van lichtontwerp. Louis Poulsen heeft sindsdien de productie van de AJ lampen overgenomen.

Tegenwoordig behoren de AJ lampen tot de populairste lampen die er zijn, omdat hun tijdloze ontwerp perfect past in elk huis. Of je nu houdt van een Scandinavische, minimalistische inrichting of van knalkleuren en leeft volgens het principe "meer is meer", er is altijd een AJ lamp voor jou en je huis.
Vind de AJ Wandlamp hier