AJ Tabel - Er wordt een ontwerppictogram gemaakt

AJ TABEL - ER WORDT EEN DESIGNPICTOGRAM GEMAAKT
Reis met ons mee terug naar de jaren zestig. John F. Kennedy stelde zich kandidaat voor het presidentschap, de Beatles veroverden de wereld met Love Me Do en vrouwen begonnen echte vooruitgang te boeken op de arbeidsmarkt. In Denemarken werd het eerste designhotel ter wereld gebouwd in het centrum van Kopenhagen en in dat designhotel ontstonden ook enkele van de populairste en meest iconische lampen en meubels van Arne Jacobsen. En juist die lampen staan centraal in dit artikel. Meer specifiek, de AJ tafellamp

Arne Jacobsen - De ontwerper en de architect

Arne Jacobsen - De ontwerper en de architect

Arne Jacobsen werd geboren in 1902 en volgde een opleiding tot architect in 1924. Maar bij de jonge Jacobsen stroomde de creativiteit door zijn aderen, dus na zijn afstuderen begon hij in 1927 aan een nieuwe opleiding aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen. Arne Jacobsens manier van denken was innovatief en gevormd door zijn architecturale achtergrond, dus werd hij al snel een van de aspirant-sterren van de school. Het jaar nadat hij afstudeerde won hij een ontwerpprijs voor een project voor het Nationaal Museum en dat zette de toon voor zijn veelbelovende carrière in design.

In de jaren 1930 zette Arne Jacobsen zijn naam echt op de kaart door het voortouw te nemen in de nieuwe stijl die bekend staat als het internationale functionalisme. In de jaren daarna ontwierp Arne Jacobsen een reeks huizen in Denemarken en de rest van de wereld, allemaal met de eenvoudige, functionalistische, moderne uitdrukking. De gemeenteraad van Rødovre, de Nationale Bank en de gemeenteraad van Århus zijn allemaal iconen die door Arne Jacobsen zijn ontworpen.

In de loop van de jaren 50 waagde Arne Jacobsen zich aan meubelontwerpen met dezelfde architecturale vorm als zijn gebouwen. De Ant was de eerste stoel die het daglicht zag en is tot op de dag van vandaag een ongelooflijk populaire stoel over de hele wereld.
Het hotel dat een revolutie betekende voor Deens design

Het hotel dat een revolutie betekende voor Deens design

Dat brengt ons bij het mijlpaaljaar 1960. De Koude Oorlog dreigde, de VS landde op de maan, de jeugdrellen kwamen op straat en midden in Kopenhagen, op een steenworp afstand van het centraal station, kwam een iconisch en toekomstbestendig gebouw tot leven.

Het SAS Royal Hotel werd ontworpen door Arne Jacobsen als 's werelds eerste designhotel. Het was de bedoeling om het toerisme naar Denemarken te stimuleren, met name om het een aantrekkelijke bestemming te maken voor toeristen uit de VS die dankzij nieuwe vliegroutes steeds betere toegang hadden tot de Scandinavische landen.

Arne Jacobsens oog voor modern en elegant design drong door in alles in het hotel. De iconische stoelen - de Zwaan en het Ei - werden ontworpen voor de foyer van het hotel en dienden als een zacht contract met de strakke architectuur in de rest van het gebouw. De stijl drong door in het hele gebouw, inclusief bestek, nachtkastjes, gordijnen en behang.
De AJ-lamp komt tevoorschijn

De AJ-lamp komt tevoorschijn

Verlichting maakte natuurlijk ook deel uit van het ontwerpconcept. Arne Jacobsen heeft sindsdien verklaard dat hij niet hield van de fluorescentielampen die nodig waren om de foyer te verlichten, dus stak hij extra werk in alle andere lampen in het hotel.

De AJ-lampen werden ontworpen als sculpturale en schilderachtige toevoegingen aan het decor van het SAS Royal Hotel in 1957 en hun vormen en elegante architecturale expressies waren volledig nieuw in de wereld van lichtontwerp. Louis Poulsen heeft sindsdien de productie van de AJ lampen overgenomen.

Tegenwoordig behoren de AJ lampen tot de populairste lampen die er zijn, omdat hun tijdloze ontwerp perfect past in elk huis. Of je nu houdt van een Scandinavische, minimalistische inrichting of van knalkleuren en leeft volgens het principe "meer is meer", er is altijd een AJ lamp voor jou en je huis.
Een lamp als investering voor het leven

Een lamp als investering voor het leven

De AJ Tafellamp is de perfecte aanvulling voor elk huis en kan worden geplaatst waar je maar wilt. Wat dacht je van op het bureau voor het perfecte werklicht? Of misschien op een tafeltje in de woonkamer om de sfeer te bepalen wanneer je een boek leest of wat tijd doorbrengt met je telefoon? Je zou hem zelfs op de vensterbank kunnen zetten, zodat het eenvoudige maar ongelooflijk mooie ontwerp jou en je gasten een kleine designervaring geeft wanneer je er langs loopt. Waar je deze goddelijke lamp ook neerzet, er bestaat geen twijfel over dat dit een klassieker is die gemaakt is om lang mee te gaan - ook bij jou thuis.

De lamp is gemaakt van staal en zink en was oorspronkelijk verkrijgbaar in zwart, wit en licht petroleum. In verband met de 60e verjaardag heeft Louis Poulsen de AJ tafellamp gelanceerd in zeven nieuwe kleuren, en hij is nu ook verkrijgbaar in donkergroen, oker, roestrood, middernachtblauw, aubergine en twee grijstinten. Als je een uniforme look wilt, is de lamp ook verkrijgbaar in wand- en vloerversies, dus de AJ magie is niet beperkt tot de tafels in je huis.

De AJ tafellamp doet precies waarvoor ze gemaakt is: bijdragen tot prachtig ontworpen meubilair en een holistisch gevoel geven aan een luxueuze inrichting. Maar de AJ tafellamp vormt ook een geweldig contrast met teakhouten retro meubels, een goedkoop Ikea dressoir of misschien een meubel dat je zelf hebt gebouwd. Dus of je nu TV kijkt in de Egg of in een oude fauteuil, de AJ Tafellamp is een investering voor het leven!
Bekijk de AJ tafellamp hier