Goed advies over gloeilampen

Uw weg vinden

Er is een enorme en soms verwarrende selectie van de verschillende gloeilampen. Welke moet u kiezen? Welk soort licht geven ze? Waar is de beste plaats om ze te gebruiken? Hier is een kleine handleiding om u te helpen navigeren en de juiste keuze te maken.

Waar op letten:

Lampenhouder: controleer zowel het type als het formaat van het lampenhouder om er zeker van te zijn dat de gloeilamp op uw lamp past.

Dimmen: controleer of de gloeilamp dimbaar is. Dit staat altijd duidelijk vermeld op de verpakking. De standaard halogeengloeilampen zijn altijd dimbaar.

Lichtkleur: Warm licht - 2.700-3.300 Kelvin - is vergelijkbaar met een traditionele gloeilamp. 3.300 - 4.000 Kelvin is een neutraal licht, terwijl alles boven 4.000 Kelvin een koeler licht is. Koeler licht en licht dat te wit is, kan een ongemakkelijk binnenklimaat creëren, en heeft de neiging om minder goed thuis te werken.

2.500-2.700 Kelvin is geweldig om te ontspannen. 4.000 - 4.500 is het beste voor werksituaties. 6.000 Kelvin, en hoger kunnen helpen met Season Affective Disorder (SAD) / winterdepressie of als je een energie boost nodig hebt.

Kleurweergave: licht dat te geel is, kan een onnatuurlijke kleurreproductie geven. Lichtbronnen worden beoordeeld op de RA / CRI-schaal van 0-100, waarbij 100 natuurlijk daglicht is. Voor situaties waarin u een goede kleurenreproductie nodig hebt, kies voor een RA- of CRI-classificatie van ten minste 90. Halogeenlampen hebben doorgaans de classificatie 99 - ze zijn de beste in kleurreproductie, maar gebruiken een beetje meer energie. LED-lampen variëren meestal van 80-95 - niet altijd de beste in kleurreproductie, maar prima voor thuis, zolang u een score boven de 80 kiest.

Energielabel: kies een A-rating of hoger, of een LED-lamp.
Lampenhouder soorten

Lampenhouder soorten

De meest voorkomende lampenhouder soorten zijn:

E27 - standaard Edison-schroefdop

E14 - kleine Edison-schroefdop

G9 - bi-pin halogeen socket

GU10 - bi-pins halogeenspot twist-lampenhouder

Halogeen

Goede gloeilampen zijn nuttig in veel situaties. Kijk naar watts en lampenhouder-afmetingen.

Toepassingen
Situaties waar u goed licht nodig heeft met een goede kleurreproductie. Uitstekend geschikt voor spiegelverlichting en als leeslampjes, waar je warm en geconcentreerd licht nodig hebt.

Voordelen
Goede kleurweergave - een RA / CRI-beoordeling van 99. Het dichtst bij natuurlijk daglicht. Warm - een kleurtemperatuur van ca. 3000 Kelvin kan worden gebruikt met een 'cover'-lamp om traditionele gloeilampen te vervangen.

Nadelen
Gebruikt meer energie dan LED. Korte levensduur. Geeft veel warmte af.
Bekijk hier onze halogeengloeilampen.

LED

Energiebesparende gloeilampen. Gewaardeerd in lumen - een maat voor de sterkte van het uitgestraalde licht - in plaats van watts.

15W = 140 lumen
25W = 250 lumen
40W = 470 lumen
60W - 800 lumen
75W = 1050 lumen
100W = 1520 lumen

Toepassingen
Fantastisch voor waar lampen lang moeten blijven branden. Ook een geweldige oplossing voor een buitenverlichting.

Voordelen
Gebruikt heel weinig energie. Lange levensduur.

Nadelen
Niet zo goed voor kleurreproductie - een RA / CRI-beoordeling tussen 80 en 95. Goedkopere LED-lampen hebben de neiging om een vrij koud licht te geven - kies een lamp met een kleurtemperatuur van ongeveer. 3.000 Kelvin, vaak aangeduid als 'Warm Wit'.

Bekijk hier onze LED-gloeilampen.

De toekomst verlichten

Philips heeft in samenwerking met Apple, Philips Hue ontwikkeld - een reeks gloeilampen en lampen die u aanstuurt om precies dat soort verlichting te krijgen zoals u  dat wenst. Download de app, hiermee kunt u de lichtintensiteit en kleur aanpassen (uit de 16 miljoen mogelijke kleuren). U kunt Philips Hue zo programmeren dat deze op specifieke tijden wordt in- of uitgeschakeld. Het kan 's morgens vervagen en' s avonds vervagen. Het is een geweldige oplossing voor uw thuisbeveiliging, want u kunt uw lampen zo instellen dat ze in de loop van de dag door het hele huis worden in- en uitgeschakeld. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Philips Hue verlicht de toekomst.

Bekijk hier onze Philips Hue-producten. (Let op: Philips Hue-gloeilampen zijn verkrijgbaar met E27- en GU10-aansluitingen, en zijn equivalent met gloeilampen van 60 W)