Verner Panton

Geboren: 1926 - Overleden: 1998
Bekendste werken: de Tivoli stoel, de Verner Panton stoel, de Bachelor stoel,
de FlowerPot lampen & de Topan lampen, beide van &Tradition, de Globe lamp van Verpan en
de Panthella lampen van Louis Poulsen.

Opleiding: architect
Opleiding:
Verner Panton had nauwe banden met veel van de belangrijkste Deense ontwerpers van die tijd. Hij werd opgeleid door Poul Henningsen aan de Royal Danish Academy of Fine Arts en na het afronden van zijn studie kreeg hij een baan bij de grootste architect van Denemarken, Arne Jacobsen.

Panton was ook bevriend met ontwerper en vakman Hans Wegner. Maar waar Wegner's vaardigheid lag in het moderniseren van de klassieke Deense teakhouten stoel, lag de passie van Panton in plastic en andere door de mens gemaakte materialen die in levendige kleuren konden worden gemaakt en in geometrische vormen konden worden gevormd in de geest van Pop Art.

De ontmoeting met Poul Henningsen aan de Royal Danish Academy of Fine Arts inspireerde Panton tot productontwerp. (Panton trouwde in 1950 met Henningsens dochter Tove Kemp maar kort daarna waren ze al gescheiden.)

Arne Jacobsen was net zo belangrijk voor Panton en samen creëerden de twee onder andere de beroemde Ant stoel.

Nadat Panton zijn reputatie als visionair designer had gevestigd, voelde hij zich vrij om te experimenteren. Hij ontwikkelde het eerste opblaasbare meubelstuk, gemaakt van doorzichtige plasticfolie. Hij creëerde ook een 'totale omgeving' voor het Astoria Hotel in Trondheim, Noorwegen. De vloer, de muren en het plafond waren allemaal bedekt met dezelfde Op-Art geïnspireerde patronen in dezelfde kleuren variaties. Dit was een voorloper voor de latere, nog dramatischere omgevingen die Panton creëerde voor het hoofdkantoor van uitgeverij Spiegel in Hamburg.

Hoewel hij tijdens de jaren 70 verschillende prijzen won, begon Panton langzaam weg te drijven van zijn prominente positie in de designscene. In het cynische tijdperk na Vietnam vonden mensen gepolitiseerd design meer in het oog springend dan het speelse optimistische geloof van Panton in de technologie en de kracht van Pop.

Maar medio de jaren 90, toen het modernisme van de eeuw in het algemeen en Verner Panton in het bijzonder weer modern werd, koos grafisch ontwerper Peter Saville de Shell lamp van Panton als het middelpunt van zijn veel gefotografeerde appartement in Mayfair in Londen. Daarnaast had de
Britse Vogue in 1995 een foto van een naakte Kate Moss op een Panton stoel gepubliceerd.

Panton won nog meer prijzen en zijn ontwerpen voor de jaren 60 werden opnieuw in productie genomen. Hij werd uitgenodigd om een tentoonstelling te ontwerpen in het Trapholdt Museum in Kolding, Denemarken. De tentoonstelling werd op 17 september 1998 geopend, 12 dagen na de dood van Panton.
Toon de 36 van de 233 producten
Deel uw afbeeldingen met ons, tag @lampemesteren
Tag #yesLampemesteren, misschien worden uw afbeeldingen hier gedeeld. Laat u inspireren door een unieke ruimte tot een algemene ruimte.