GOED OM TE WETEN - Goed advies over het installeren van lampen

Hangers en gewicht

De kabel van een hanglamp kan een bepaalde hoeveelheid gewicht dragen in verhouding tot het aantal snoeren in de kabel (2 of 3) en hun doorsnede (0,75 mm2 of 1 mm2). Het aantal snoeren met een bepaalde doorsnede in mm2 bepaalt het maximale gewicht van de lamp in kilogram:

2 snoeren, elk 0,75 mm2 - maximaal gewicht van 2,2 kg

2 snoeren, elk 1 mm2 - maximaal gewicht van 3 kg

3 snoeren, elk 0,75 mm2 - maximaal gewicht van 3,4 kg

3 snoeren, elk 1 mm2 - maximaal gewicht van 4,5 kg

Installatie

Voordat u uw nieuwe lamp installeert, vergeet niet om de elektriciteit uit te zetten. U kunt er zeker van zijn dat de elektriciteit echt is uitgeschakeld, door een andere lamp aan te laten op het gebied waar u te werk gaat. Als het dooft wanneer u de breker uitschakelt, moet het veilig zijn om er mee te werken.

Zelfs als het lampje uit gaat, raden we aan om dubbel te controleren met een spanningstest. Voor 100% zekerheid.

Kabels aansluiten op een inbouwdoos

Als de snoeren van het gebouw uit een inbouwdoos - of alleen een gat - in het plafond of de muur komen, kunt u de lamp niet direct aan die snoeren ophangen. U moet hierbij een haak en een gewichtontlaster, of een ophangschroef gebruiken.

Stap voor stap

1. Schakel de elektriciteit uit.
2. Verwijder 3-5 cm van de buitenste afdekking van de lampkabel.
3. Verwijder de afdekking van de interne snoeren. Draai de koperen uiteinden van de afzonderlijke snoeren samen en knip ze tot ca. 6 mm.
4. Plaats de snoeren in de connectoren, en zorg ervoor dat alle koperdraad zich in de connector bevindt en draai hierna de schroeven aan.

5. Hang de lamp aan de haak en dek deze af met een luifel.

Kabels aansluiten op een roos- of lampaansluitdoos

Een roos- of een lampaansluitdoos heeft speciale connectoren voor de draden van de lamp, en ingebouwde gewichtsverlichting. Rozen kunnen in het algemeen tot 5 kg ondersteunen, maar de eigen kabel van de lamp heeft zijn eigen gewichtsbeperkingen zoals we hierboven hebben uitgelegd. Als de lamp niet direct onder de roos of aansluitdoos hangt, kunt u een zwanenhals of een haak en een gewicht verlichter of een ophangschroef installeren.
Connectoren

Connectoren

Een roos- of aansluitdoos kan maximaal 4 connectoren bevatten, die als volgt zijn gelabeld:
N of 0 - neutrale snoer
M of M1 - middelste snoer - stroom van de wandschakelaar
L, P, F of M2 - fase - normale stroom van de tweede schakelaar in een dubbele schakelaar
J of gnd - aarde / aarde

Stap voor stap

1. Schakel de elektriciteit uit.
2. Verwijder 3-5 cm van de buitenste afdekking van de lampkabel.
3. Verwijder de afdekking van de interne snoeren. Draai de koperen uiteinden van de afzonderlijke snoeren samen en knip ze af tot ca. 6 mm.
4. Plaats de snoeren in de connectoren en zorg ervoor dat alle koperdraad zich in de connector bevindt en draai de schroeven aan. Trek aan de kabel om te controleren of de snoeren goed vastzitten. Sluit het groene of gele snoer alleen aan als er een aardingsconnector aanwezig is.
5. Voer de kabel onder de kabelsteun door, en zorg ervoor dat de buitenste laag intact is. Schroef de steun naar beneden en trek aan de kabel om te controleren of deze stevig vast zit. Schroef of klem de rozenkap op zijn plaats. Vergeet niet om de afzonderlijke snoeren naar beneden te knippen, zodat er slechts 6 mm koper zichtbaar is, en om ervoor te zorgen dat zowel de roos als de kabelsteun stevig zijn bevestigd.