AJ vloer - Een tijdloze lamp


AJ FLOOR - EEN TIJDLOZE LAMPENKEUZE
Reis met ons mee terug naar de jaren zestig. Beach Boys schalden uit de platenspelers, de Flower Power beweging was in volle gang en de beroemde "I have a dream" toespraak van Martin Luther King galmde door de VS. In Denemarken werd het eerste designhotel ter wereld gebouwd in het centrum van Kopenhagen - en in dat designhotel ontstonden ook enkele van de populairste en meest iconische lampen en meubels van Arne Jacobsen. En juist over die lampen gaat dit artikel. Meer specifiek, de AJ vloerlamp.

Arne Jacobsen revolutioneert Deens design

Arne Jacobsen revolutioneert Deens design

Arne Jacobsen werd geboren in 1902 en volgde een opleiding tot architect in 1924. Maar bij de jonge Jacobsen stroomde de creativiteit door zijn aderen, dus na zijn afstuderen begon hij in 1927 aan een nieuwe opleiding aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen. Arne Jacobsens manier van denken was innovatief en gevormd door zijn architecturale achtergrond, dus werd hij al snel een van de aspirant-sterren van de school. Het jaar nadat hij afstudeerde won hij een ontwerpprijs voor een project voor het Nationaal Museum en dat zette de toon voor zijn veelbelovende carrière in design.

In de jaren 1930 zette Arne Jacobsen zijn naam echt op de kaart door het voortouw te nemen in de nieuwe stijl die bekend staat als het internationale functionalisme. In de jaren daarna ontwierp Arne Jacobsen een reeks huizen in Denemarken en de rest van de wereld, allemaal met de eenvoudige, functionalistische, moderne uitdrukking. De gemeenteraad van Rødovre, de Nationale Bank en de gemeenteraad van Århus zijn allemaal iconen die door Arne Jacobsen zijn ontworpen.

In de loop van de jaren 50 waagde Arne Jacobsen zich aan meubelontwerpen met dezelfde architecturale vorm als zijn gebouwen. De Ant was de eerste stoel die het daglicht zag en is tot op de dag van vandaag een ongelooflijk populaire stoel over de hele wereld.
Het eerste designhotel ter wereld

Het eerste designhotel ter wereld

Dat brengt ons bij 1 juli 1960, toen een bijzonder gebouw in de Deense hoofdstad eindelijk werd voltooid: De eerste wolkenkrabber van Denemarken. Het SAS Royal Hotel werd een iconisch onderdeel van de skyline van Kopenhagen.

Het SAS Royal Hotel werd ontworpen door Arne Jacobsen als 's werelds eerste designhotel. Het was de bedoeling om het toerisme naar Denemarken te stimuleren, met name om het een aantrekkelijke bestemming te maken voor toeristen uit de VS die dankzij nieuwe vliegroutes steeds betere toegang hadden tot de Scandinavische landen.

Arne Jacobsens oog voor modern en elegant design drong door in alles in het hotel. De iconische stoelen - de Zwaan en het Ei - werden ontworpen voor de foyer van het hotel en dienden als een zacht contract met de strakke architectuur in de rest van het gebouw. De stijl drong door in het hele gebouw, inclusief bestek, nachtkastjes, gordijnen en behang.
Een designicoon is geboren

Een designicoon is geboren

Verlichting maakte natuurlijk ook deel uit van het ontwerpconcept. Arne Jacobsen heeft sindsdien verklaard dat hij niet hield van de fluorescentielampen die nodig waren om de foyer te verlichten, dus stak hij extra werk in alle andere lampen in het hotel.

De AJ-lampen werden ontworpen als sculpturale en schilderachtige toevoegingen aan het decor van het SAS Royal Hotel in 1957 en hun vormen en elegante architecturale expressies waren volledig nieuw in de wereld van lichtontwerp. Louis Poulsen heeft sindsdien de productie van de AJ lampen overgenomen.

Tegenwoordig behoren de AJ lampen tot de populairste lampen die er zijn, omdat hun tijdloze ontwerp perfect past in elk huis. Of je nu houdt van een Scandinavische, minimalistische inrichting of van knalkleuren en leeft volgens het principe "meer is meer", er is altijd een AJ lamp voor jou en je huis.
AJ vloerlamp - Verwen jezelf en je huis

AJ vloerlamp - Verwen jezelf en je huis

Leun achterover op de bank, doe je benen omhoog en geniet van een warme kop koffie. Kijk rond in je woonkamer. Wat ontbreekt er nog? Wat dacht je van een mooie, elegante AJ vloerlamp in de hoek om je woonkamer dat extra vleugje luxe te geven dat bij elk meubel past?

AJ Vloerlamp is een prachtige en decoratieve lamp die verkrijgbaar is in verschillende kleuren, dus er is voor ieder wat wils. Het klassieke ontwerp van Arne Jacobsen komt echt tot zijn recht in deze fantastische lamp, die ook verkrijgbaar is als wandlamp en tafellamp.

De AJ vloerlamp is een designmeubel op zich en zal prachtig staan naast de bank, boekenplank of misschien in de inloopkast. Zoals de naam al zegt, ziet de AJ Vloerlamp er gegarandeerd fantastisch uit op elke plek met een vloer. Dit is echt een lamp met een fascinerende geschiedenis en hij heeft de perfecte balans tussen verwijzingen naar het verleden en de moderne look.

Hou je van nachtblauw, oker, roestrood, klassiek zwart, fris aubergine, donkergroen, eenvoudig wit of grijs? Ben je meer het klassieke type dat niet van te veel kleur houdt, of ga je voor de kleuren die echt knallen? De keuze is aan jou, maar welke kleur je ook kiest, de AJ Vloerlamp is een prachtige aanwinst voor je huis waar je zeker geen spijt van zult krijgen.
Vind de AJ vloerlamp hier