Deens design - heden en verleden

Deens design is populairder dan ooit! Deens design verovert de wereld stormenderhand, zowel in binnen- als buitenland, en op het gebied van meubels, accessoires, mode en verlichting staat Denemarken aan de absolute top! Maar wat is het geheim achter dit succes? Zijn het de oude klassiekers uit de hoogtijdagen van de jaren 50 die Denemarken nog steeds aan de top houden? Of zijn het misschien de nieuwe opkomende merken die het Deense design-DNA opnieuw hebben uitgevonden en met vernieuwing en innovatie Denemarken aan de top houden? Laten we een reis terug in de tijd maken en een kijkje nemen naar Deens design.

In de naoorlogse periode was er weer een vruchtbare bodem voor design, ontwikkeling en productie. De greep van de oorlog op de wereld verslapte, overal bloeiden nieuwe initiatieven op en creatieve krachten kwamen opnieuw uit hun schuilplaats.

Hans J. Wegner, Arne Jacobsen en Poul Henningsen zijn enkele van de grootste namen uit die tijd en hun ontwerpen zijn vandaag de dag nog steeds razend populair. In die tijd was het idee om goed gemaakte meubels te maken die toegankelijk waren voor het grote publiek en jarenlang meegingen. Klassiekers als de Ant, de Y-stoel en de Egg waren populair in die tijd, maar de ontwerpers konden zich waarschijnlijk niet voorstellen hoe populair ze zoveel jaar later zouden zijn!

Poul Henningsen ontwierp zijn eerste populaire PH lamp al in 1926, maar pas met de PH5 lamp, geproduceerd in 1958, werd de PH lamp een begrip. De lamp was meteen een succes dankzij de revolutionaire vorm van de kap, die een verbazingwekkend en ongekend licht creëerde! Deens design werd synoniem met modernisme en functionalisme, wat erg populair was in de naoorlogse periode, toen er behoefte was aan vernieuwing en eenvoud. Tegenwoordig zijn de PH lampen erg populair en hangen ze in talloze Deense huizen.

De bekende, handgemaakte houten figuren van Kaj Bojesen staan tegenwoordig in de meeste Deense huizen en zijn met hun goedmoedige uitdrukkingen en hoge kwaliteit ook doorgedrongen tot de rest van de wereld! Kaj Bojesen ontwierp de Aap als kapstok voor de kinderkamer en sindsdien zijn er nog veel meer dieren en figuren aan de collectie toegevoegd.

Blauw en wit is meestal geen synoniem voor Denemarken, maar in dit geval wel! Royal Copenhagen is waanzinnig populair en vanwege het prachtige ontwerp en de hoge kwaliteit worden stapels koninklijk porselein over de hele wereld verkocht!

Maar terug naar de lampen! Veel grote ontwerpers uit heden en verleden hebben een of meer geweldige designlampen op hun CV staan, en je kunt hier over een paar van de groten lezen.
Le Klint is een Deens bedrijf dat erin geslaagd is om prachtige en tijdloze lampen te maken. Le Klint maakt nog steeds gebruik van het goede oude vakmanschap om de lampenkappen te maken, en de vaardige en behendige vouwmeisjes vouwen de kappen met grote precisie.

Architect Peder Vilhelm Jensen-Klint was de man achter de eerste geplooide lampenkap. Hij had een kerosinelamp van steengoed ontworpen maar had een lampenkap nodig. Hij vond de geplooide lampenkap uit, die pas 40 jaar later in productie werd genomen.

Zijn zoon, Tage Klint, was de man achter de gierenkraag, die hij aan de originele lampenkappen toevoegde. Een belangrijk en cruciaal detail dat nog steeds deel uitmaakt van het klassieke ontwerp. Hij ontwierp ook veel van de lampen in het Le Klint assortiment. 10 jaar later nam zijn zoon Jan Klint het over. Hij was een zeer visionaire zakenman en hij was het die de stichting oprichtte die het bedrijf Le Klint sinds 1972 leidt. Hij deed dit om zijn werknemers te beschermen en de stichting ondersteunt nu voormalige werknemers, ontwerpers en architecten.

De derde zoon, Kaare Klint, die architect, ambachtsman en ontwerper was, en een bekwame en zeer gerespecteerde, heeft een grote invloed gehad op de Deense meubelkunst in het algemeen. Zijn talent kwam het bedrijf Le Klint ten goede en in 1944 ontwierp hij de 'Fruit Lantern' (Le Klint 101), nog steeds een van de best verkochte lampen van Le Klint.

Bekijk onze selectie van Le Klint hier!Gek en gebeten door een waanzinnig kleurenpalet waren slechts enkele van de termen die gebruikt werden om ontwerper Verner Panton te beschrijven aan het grote publiek in het begin van de jaren 60. In een tijd waarin ontwerpers als Arne Jacobsen en Hans Wegner domineerden door het gebruik van natuurlijke materialen en eenvoudig design, was Verner Pantons focus op door de mens gemaakte materialen en snelle productie ongehoord voor zijn tijd en Verner Pantons doel om meer kleur aan de wereld toe te voegen slaagde.

Verner Panton ontwierp kamers, lampen en meubels - allemaal in hetzelfde gekke kleurenschema en dezelfde designtaal. Het meest bekend is de Panton stoel, het eerste meubelstuk gemaakt van een voorgevormd stuk en wereldwijd geprezen.

De lampen zijn ook een hoofdstuk op zich! Verner Panton heeft een schat aan lampen ontworpen, waaronder Globe, Fun, Panthella, Flowerpot, Moon, Spiral en Wire.

Vind onze selectie lampen ontworpen door Verner Panton hier!Arne Jacobsen werd geboren in 1902 en studeerde af als architect in 1924. Na zijn afstuderen begon hij in 1927 aan een nieuwe opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen. Arne Jacobsen dacht innovatief en was sterk beïnvloed door zijn architecturale achtergrond en hij werd al snel een van de jonge talenten op de school.

In de jaren 1930 zette Arne Jacobsen zijn naam echt op de kaart en werd de hele nieuwe stijl, het Internationaal Functionalisme, geboren met Arne Jacobsen in de voorhoede. In de jaren daarna ontwierp Arne Jacobsen talloze huizen in binnen- en buitenland, allemaal met dezelfde eenvoudige, functionalistische en moderne uitdrukking. Onder andere het stadhuis van Rødovre, de Nationale Bank en het stadhuis van Aarhus zijn allemaal iconen ontworpen door Arne Jacobsen.

In de jaren 1950 richtte Arne Jacobsen zijn aandacht ook op meubelontwerp en verlichting, wat resulteerde in de AJ, Royal, Eklipta en Bellevue lampen.

Je kunt lampen ontworpen door Arne Jacobsen hier vinden!Een van de nieuwe Deense ontwerpers is Tom Rossau. Een autodidactische ontwerper die, in de beste sprookjesachtige stijl, zijn carrière begon in de kelder van zijn ouderlijk huis in Fårevejle. In het begin gebruikte hij LEGO en andere materialen die hij bij de hand had, maar al snel kreeg hij een richting en begon hij met de productie van leren kleding. Tom ontwierp en naaide deze zelf, wat leidde tot de opening van een winkel in 1997 in Kopenhagen. Na een paar jaar werd in de winkel niet alleen leren kleding ontworpen, maar werden ook lampen aan de collectie toegevoegd.

Sinds 2004 werkt Tom voornamelijk met natuurlijk houtfineer, wat heeft geresulteerd in een aantal zeer mooie lampen! Aanvankelijk waren deze lampen alleen verkrijgbaar in de oude winkel aan de Istedgade in Kopenhagen, maar in 2006 werden TR4, TR5, TR6 en TR7 geïntroduceerd aan een breder publiek op de meubelbeurs van Kopenhagen, waar TR7 de "publieksprijs" kreeg.

Vind de lampen van Tom Rossau hier!Het designbedrijf Normann Copenhagen werd in 1999 opgericht door Jan Andersen en Poul Madsen. Het bedrijf is gevestigd in Østerbro in Kopenhagen en ontwerpt meubels, textiel, lampen en woonaccessoires. Het bedrijf begon klein met een paar producten, maar na de financiële crisis realiseerden de twee eigenaren zich dat het assortiment moest worden uitgebreid zodat Normann Copenhagen prominenter in de winkels zou liggen.

Van een blikopener voor DKK 20,- tot een bank voor DKK 24.000,- het assortiment is breed en er is voor ieder wat wils. Normann is ook erg groot in lampendesign en heeft naam gemaakt in de wereld van designlampen met de Amp, Bell, Norm 69 en Ikano lampen.

Vind de heerlijke selectie van Normann Copenhagen hier!
Deens design weet nog steeds te verrassen en aan de top te blijven op het gebied van meubels, verlichting en architectuur. Daarom is het merk "Made in Denmark" iets om trots op te zijn en iets dat een grote groei doormaakt! Zowel de oude klassiekers als de nieuwe ontwerptalenten hebben het waanzinnig goed gedaan en blijven het doen, en de toekomst ziet er rooskleurig uit - Deens design is en blijft een zekere winnaar!