Hoe versieren we lichtjes in huis?HOE VERSIEREN WE LICHTJES IN HUIS?


Bij Lampenmaster ervaren we dagelijks hoe moeilijk het kan zijn om de verlichting te vinden die bij je wensen en behoeften past. Je wordt verliefd op een lamp en koopt hem, maar thuis ziet hij er helemaal niet uit zoals je je had voorgesteld. Als je dit herkent en instemt met de wanhoop om de juiste verlichting voor je huis te vinden, zijn hier een paar vuistregels om je te helpen de juiste beslissing te nemen!
Ontwerp je kamers in 'lichtlagen'
In verlichtingsontwerp werken we met het concept van 'lichtlagen', wat met andere woorden het concept is van ontwerpen met meerdere lichtbronnen die de kamer van verschillend licht voorzien. Wanneer je een ruimte in lagen opbouwt, werk je met omgevingslicht, diffuus omgevingslicht, zones met meer direct functioneel licht en aanvullende spotlichtpunten.

Diffuus sfeerlicht is het licht dat de hele kamer omhult. Het kan komen van ramen, verlichte muren die het licht reflecteren of een lamp waarbij de lichtbron is afgeschermd en de lamp licht uitstraalt in alle richtingen.

De zones van direct functioneel licht zijn de grotere oppervlakken en plaatsen in de kamer die meer worden verlicht dan de rest van de kamer. Bijvoorbeeld boven een aanrecht, eettafel of in een leeshoek.

Spotlights ontstaan wanneer kleine lichtbronnen op donkere plekken worden geplaatst. Dit kan een kleine tafellamp zijn in een rekkensysteem, kaarsen op een vensterbank of een enkele hanglamp in een hoek waar de lichtbron zichtbaar is.

We worden positief gestimuleerd als we alle drie de soorten verlichting in dezelfde ruimte gebruiken. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden beschreven die een gelaagd interieurontwerp laten zien.
Maak een snelle schatting van de verlichting voordat je tot aankoop overgaat
Het maken van 100% nauwkeurige lichtberekeningen is relatief complex en niet iets wat je kunt doen zonder de juiste hulpmiddelen. Het is echter wel mogelijk om snel te schatten of een lamp de gewenste hoeveelheid licht zal geven.

Het eerste waar je naar moet kijken is de lumenoutput van de lamp. Dit kun je vinden bij de technische specificaties van de lamp. Hier is het de 'lumen'-waarde (afgekort lm) die de hoeveelheid licht beschrijft. Als je alleen weet welke lichtbron (gloeilamp) je gaat gebruiken, kun je het lumen van de lichtbron vinden onder de technische specificaties van de lichtbron.

Als je halogeenlichtbronnen gebruikt, kun je grofweg van het volgende uitgaan:
15W = 140 lumen
25W = 250 lumen
40W = 470 lumen
60W = 800 lumen
75W = 1050 lumen
100W = 1520 lumen

Naast lumen moet je ook weten wat je verlichtingsbehoeften zijn. Wil je taakverlichting of sfeervolle achtergrondverlichting in de beoogde ruimte? Er zijn specificaties die je bijvoorbeeld kunnen helpen bepalen hoeveel licht 'taakverlichting' is. Deze specificaties worden gegeven in de eenheid lux (afgekort lx). Lux is de eenheid van lumen/m2.

Werkverlichting = ca. 500 lx
Algemene gedimde ruimteverlichting = ca. 200 lx


Als laatste detail moet je de grootte van de kamer of de grootte van het oppervlak weten, afhankelijk van of je het licht wilt berekenen voor bijvoorbeeld een eettafel of misschien voor de woonkamer als geheel.

Zodra je de lumenoutput (lm) van de lamp, je verlichtingsbehoefte (lx) en de grootte van het te verlichten oppervlak (m2) weet, kun je de onderstaande formule gebruiken om heen en weer te rekenen om te bepalen welke lamp of hoeveel lampen je nodig hebt voor je specifieke behoeften.

lm = lx * m2
Voor de duidelijkheid hebben we twee voorbeelden doorgerekend:

Woonkamer Je hebt een woonkamer van 20 m2 en je wilt een algemene ruimteverlichting van ongeveer 200 lx, dus je kunt de formule gebruiken om te berekenen hoeveel lumen je nodig hebt. De berekening ziet er als volgt uit:

200 lx * 20 m2 = 4000 lm

Dit betekent dat je 4000 lm nodig hebt om je woonkamer goed te verlichten. Deze 4000 lm kun je gemakkelijk verdelen over meerdere lampen. Als je tip nummer 1 volgt, is het een goed idee om de 4000 lm te verdelen over verschillende soorten lichtbronnen. Je kunt bijvoorbeeld een glazen hanglamp hebben die naar alle kanten licht verspreidt van ongeveer 1500 lm, een tafellamp in de boekenkast van ongeveer 300 lm en twee staande lampen van elk ongeveer 1100 lm.


De eettafel Je wilt weten hoeveel lampen je nodig hebt om je eettafel goed te verlichten. Je eettafel is ongeveer 2 m2 en aan de eettafel wil je goede werkverlichting van ongeveer 500 lx. De berekening in dit scenario ziet er als volgt uit:

500 lx * 2 m2 = 1000 lm

Dit betekent dat de lamp of lampen samen een lichtstroom van 1000 lm moeten leveren. Of dit wordt verdeeld over drie lampen van ongeveer 300 lm of één lamp van ongeveer 1000 lm alleen, is van weinig belang voor de vraag of aan je verlichtingsbehoeften wordt voldaan.
Maak dat de muren licht reflecteren en de kamer opfleuren
De derde tip is eigenlijk heel eenvoudig, maar waarschijnlijk iets waar de meeste mensen niet aan denken. In principe reflecteren alle oppervlakken een deel van het licht dat erop valt. Lichte oppervlakken reflecteren meer licht dan donkere oppervlakken. Witte oppervlakken, of ze nu mat of glanzend zijn, reflecteren meer dan 90% van het licht dat erop valt. Dit biedt een geweldige mogelijkheid om grotere, lichte oppervlakken te gebruiken als lichtbronnen voor de kamer.

U kunt met name een rustig indirect licht creëren door de muren te verlichten in plaats van te denken dat u een gebied moet verlichten. Als je bijvoorbeeld een donkere hoek in je woonkamer hebt, is het een goed idee om een vloerlamp te kiezen die opwaarts licht geeft (up-light). Dit maakt gebruik van zowel het heldere oppervlak van het plafond als de twee omringende muren. Dit maakt de kamer groter zonder je te verblinden. Tegelijkertijd voorkom je dat er een spot naar beneden in de hoek ontstaat, wat je wel zou ervaren met een lamp met alleen naar beneden gericht licht (down-light).

Een modernere oplossing die ook werkt met indirect gereflecteerd licht is het gebruik van opbouwspots die gekanteld zijn om het licht direct op de muren te richten. Dit kan een goede oplossing zijn in een smalle gang, omdat het de breedte van de gang zal vergroten zonder de kamer te verblinden of op enige manier te vullen.