Compasso d'Oro - De oudste designprijs ter wereld

COMPASSO D'ORO

De oudste designprijs ter wereld

Fiat 500, de Vespa scooter, de Olivetti typemachine, de originele Sacco zitzakstoel en nog veel meer. Het lijkt misschien een compleet willekeurige lijst van iconische producten - maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze de oudste designprijs van Europa hebben gewonnen: de Italiaanse Compasso d'Oro. Al meer dan 60 jaar markeren het Gouden Kompas en de Associazione per il Disegno Industriale uitmuntendheid in innovatie, kwaliteit, duurzaamheid en esthetiek in design, en vandaag de dag is de Compasso d'Oro een van de meest prestigieuze prijzen die een ontwerper kan ontvangen.
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Wat is de Compasso d'Oro / Gouden Kompas?</span>

Wat is de Compasso d'Oro / Gouden Kompas?

Compasso d'Oro betekent letterlijk 'Het Gouden Kompas' en de Compasso d'Oro is een van 's werelds meest prestigieuze designprijzen. De prijs werd in 1954 in het leven geroepen door de Italiaanse Vereniging voor Industrieel Ontwerp (ADI) om het beste Italiaanse industriële ontwerp te promoten en uitmuntend ontwerp in het veld te erkennen. Sinds de oprichting is de Compasso d'Oro een maatstaf geworden voor ontwerpers en fabrikanten wereldwijd.
 
De Compasso d'Oro wordt toegekend aan producten, projecten en ontwerpconcepten die een uitzonderlijke kwaliteit, innovatie en duurzaamheid laten zien. De jury van experts evalueert elke inzending op basis van een aantal criteria, waaronder originaliteit, functionaliteit en esthetische waarde. In de loop der jaren is de prijs uitgebreid met nieuwe categorieën zoals communicatiedesign, service design en social design.
 
Een van de onderscheidende kenmerken van de Compasso d'Oro is het strenge selectieproces. De jury, bestaande uit ontwerpers, architecten en andere experts op hun vakgebied, evalueert elke inzending op basis van een reeks criteria waaronder technische innovatie, milieu-impact en sociale verantwoordelijkheid. De evaluatie is grondig en onpartijdig en zorgt ervoor dat alleen de beste ontwerpen worden erkend.

Afbeelding: Een originele Fiat 500 in de straten van Rome. Afbeelding door Jean-Pol Grandmont. Licentie: Creative Commons 3.0
Het winnen van de Compasso d'Oro is een belangrijke prestatie voor ontwerpers en fabrikanten. Het gouden kompas is een bewijs van het goede werk, de creativiteit en de toewijding aan kwaliteit van een ontwerper - en het winnen van de felbegeerde prijs wordt niet alleen gevierd in Italië - het wordt ook gevierd over de hele wereld omdat je ontwerp een symbool wordt van uitmuntend design. Enkele van de beroemdste Compasso d'Oro winnaars zijn de Alfa Romeo Brera en Giulia, de Vespa scooter, de Olivetti typemachine en de Alessi koffiemachine.
 
De Compasso d'Oro prijs dient ook als platform om de waarde van design en de rol ervan in het verbeteren van het menselijk leven te promoten. De prijsuitreiking wordt bijgewoond door prominenten uit de designwereld en de winnende ontwerpen worden tentoongesteld en gepubliceerd. Dit helpt het bewustzijn te vergroten van het belang van design en de mogelijkheden die het biedt om sociale en ecologische uitdagingen aan te gaan.

Afbeelding: Een Olivetti typemachine ontworpen door Nizzoli Marcello. Afbeelding door Museoscienza.org. Licentie: Creative Comons 4.0
<span style="font-size: 24px; color: rgb(163, 143, 132);">Het verhaal achter Compasso d'Oro</span>

Het verhaal achter Compasso d'Oro

De Compasso d'Oro werd in 1954 als prijs in het leven geroepen en had hetzelfde doel als de Duitse iF Design Award; het promoten en verfijnen van designtechnieken en het niveau van Italiaans design - maar ook het vergroten van het bewustzijn van alles wat Italië na de oorlog heeft ontworpen. Het is geen geheim dat Italië een designland is. Italiaans design wordt al eeuwenlang geroemd en het land is verantwoordelijk voor een aantal van de meest innovatieve en fantasierijke ontwerpen op het gebied van mode, interieur en architectuur. Of je nu denkt aan kleding, auto's, lampen of horloges, er zit gegarandeerd een Italiaan achter de meest iconische ontwerpen - denk aan Gucci, Armani, Versace - Ferrari, Lamborghini, Alfa Romeo - Flos, Artemide, Luceplan - Panerai, Fendi, Breil - en daarom waren La Rinascente, een vereniging van topwinkels in Italië, ontwerper Alberto Rosselli en architect Gio Ponti al in 1954 gericht op het verspreiden van de Italiaanse designgeest toen ze het gouden kompas uitvonden.

Afbeelding: Architect Gio Ponti in de jaren 1950 met een ontwerp onder zijn arm. Licentie: Copyright achterhaald.
Het Gouden Kompas is gekozen omdat het de natuurlijke perfectie van de natuur vertegenwoordigt. De prijs zelf en het logo van de prijs zijn gebaseerd op een kompas dat Adalbert Groeninger in 1893 ontwierp om de Gulden Snede in de natuur te vinden - waarbij het kleinste stukje op een lijn zich verhoudt tot het grootste stukje, zoals het grootste stukje zich verhoudt tot de hele lijn, zoals we dat kennen uit de meetkundelessen.  

Sinds het begin der tijden hebben Italianen silhouetten ontworpen die de rest van de wereld hebben geïmponeerd en geschokt - van het Pantheon in de Romeinse tijd tot de grote schilders uit de Renaissance, en van de Venetiaanse glasblazers tot Bruno Sacco, die de auto-industrie veranderde toen hij in 1974 aan het einde van de hoge tafel zat op de ontwerpafdeling van Mercedes. Het was dus een no-brainer voor de winkelvereniging La Rinascente en de architecten dat de Italiaanse designslag de schroef in het water zou houden - en dat de Italiaanse designslag zichzelf zou blijven inspireren met zijn fantasierijke aanpak.

La Rinascente organiseerde de prijzen tien jaar lang tot 1964, toen de Associazione per il Disegno Industriale (ADI), een vereniging van industrieel ontwerpers, de show overnam. Achter ADI stonden onder andere de gebroeders Castiglioni, die we bij Lampmasteren vooral kennen van Achille Castiglioni's geweldige samenwerking met Flos. Sinds het begin is de Compasso d'Oro toegekend aan ongeveer 300 ontwerpen - en daarom is het geen onderscheiding die aan bomen hangt.



Beelden: ADI Design Museum in Milaan met het gouden kompas op het raam rechts. Afbeelding door Delo 99, Creative Commons 4.0. Licentie

Lampen die de Compasso d'Oro hebben gewonnen

Zoals gezegd is het winnen van het Gouden Kompas geen gemakkelijke taak - en daarom is de lijst met lampwinnaars relatief kort. In de afgelopen tien jaar hebben slechts zes lampen uit ons assortiment gewonnen - maar dit zijn ook lampen die zichzelf echt onderscheiden in een verder extreem concurrerend veld. Hieronder belichten we de paar lampen die hun ontwerper en fabrikant een Compasso d'Oro Award hebben opgeleverd:
2022 - Riem van Flos door Ronan & Erwan Bouroullec

2022 - Riem van Flos door Ronan & Erwan Bouroullec

Als er iets is dat de Italiaanse designstijl echt kenmerkt, dan is het speelsheid en verbeeldingskracht - en hoewel de ontwerpers achter deze lamp Frans zijn, slagen ze erin om deze Flos lamp te verheffen tot iets dat nationale grenzen en wat typisch is overstijgt.

De broers Ronan en Erwan Bouroullec hebben eerder samengewerkt met onder andere Vitra, maar het is hun samenwerking met de iconische Italiaanse design lampenfabrikant Flos die hen de Compasso d'Oro award opleverde.

Ze wonnen de prijs voor hun Belt lamp; een lamp die inspiratie put uit de mode-industrie omdat hij lijkt op een riem. De lange hanglamp hangt met grote gespen aan het plafond en je kunt je gemakkelijk voorstellen dat het model in high-end modewinkels en ontwerpstudio's hangt. De lamp is verkrijgbaar in verschillende tinten en als je investeert in Belt van Flos, heb je een stukje design dat uitnodigt tot verwondering.

Zie Belt hier!
2020 - Arrangementen van Flos door Michael Anastassiades

2020 - Arrangementen van Flos door Michael Anastassiades

"Maak je afspraken," leest de Flos website als je langs de lampenserie klikt waarmee het Italiaanse design verlichtingsmerk in 2020 nog een Gouden Kompas won.

Als je op de site komt, wordt je gevraagd hoe hoog het plafond in je huis is, of je de lamp vrij wilt laten hangen of boven een tafel, en of je een opbouwkap wilt of een kap die aan het plafond wordt bevestigd. Als je eenmaal hebt ingetoetst, maak je kennis met de vele vormen die je kunt samenstellen. De mogelijkheden zijn legio en de combinaties lijken eindeloos.

Het is moeilijk uit te leggen wat de Arrangement Lamp precies is - kort gezegd is het een lamp die je zelf maakt door verschillende geometrische vormen samen te voegen - maar het model kun je het beste zelf ervaren.

Bezoek hier de Flos website, en koop de lampen hier!
2016 - OK van Flos door Konstantin Grcic

2016 - OK van Flos door Konstantin Grcic

Als je Italiaans lampontwerp kent, ken je waarschijnlijk Achille Castiglioni - en als je Achille Castiglioni kent, ken je waarschijnlijk Parentesi. Sommigen zeggen dat je niet aan klassiekers kunt komen, maar dat zijn mensen die de OK-lamp nog nooit hebben gezien.

Met de lichtbron in het midden die aan een draad hangt, kun je duidelijk zien dat OK verwant is aan Parentesi. Ontwerper Konstantin Grcic heeft het klassieke model van Castiglioni geüpdatet met een ronde, opalen lichtbron die, net als het origineel, langs de draad omhoog en omlaag kan bewegen en kan draaien. OK is verkrijgbaar in drie prachtige tinten.

Zie OK van Flos hier!
2016 - Beklimming van Luceplan door Daniel Rybakken

2016 - Beklimming van Luceplan door Daniel Rybakken

Luceplan werd in 1978 opgericht door Riccardo Sarfatti, Paolo Rizzatto en Sandra Severi en staat bekend om een lange en zeer indrukwekkende portfolio van lampen die persoonlijkheid, inspiratie en verbeelding uitstralen. De innovatieve energie vloeit vrijelijk en het bedrijf achter onder andere de Costanza lampenserie, Mesh en Illan is vandaag de dag een van de bekendste Italiaanse designmerken.

Wanneer een Italiaanse reus een creatieve Noorse ziel als Daniel Rybakken ontmoet, gebeurt er iets magisch. Ascent is geen gewone tafellamp. Er is niets voor de hand liggend en de ontwerper slaagt erin iets unieks te creëren dat op zichzelf staat. Een heruitvinding van de klassieke tafellamp.

Ascent is hier te zien!
2014 - Tegengewicht van Luceplan door Daniel Rybakken

2014 - Tegengewicht van Luceplan door Daniel Rybakken

De sfeer aan de tafel van Luceplan en Daniel Rybakken bij de uitreiking van de Compasso d'Oro in 2014 was zeker goed, want de Noorse ontwerper en het Italiaanse designmerk ontvingen een gouden kompas voor de prachtige Counterbalance.

Counterbalance is een lampenserie die, zoals de naam zo mooi doet vermoeden, gebruik maakt van tegenwicht om de lampkop te balanceren ten opzichte van de muur waar de lamp is geïnstalleerd. De verlichtingscollectie heeft een enorme focus op de kleine details, en je kunt zien dat aan elk detail is gedacht als je naar het prachtige silhouet kijkt. Naast drie wandlampen in verschillende tinten is de lamp ook verkrijgbaar als vloerlamp.

Bekijk hier de hele serie
2011 - Hope van Luceplan door Francisco Comez Paz en Paolo Rizzatto

2011 - Hope van Luceplan door Francisco Comez Paz en Paolo Rizzatto

Mix Luceplan, Paz en Rizzatto en je hebt een explosieve combinatie. De twee ontwerpers en het Italiaanse merk Luceplan bewezen dit in 2011 toen ze samen hoop creëerden: een feest dat aan het plafond hangt en uitnodigt tot gesprek en discussie over design en het belang ervan. Een lamp in de geest van Compasso d'Oro.

De lamp maakt gebruik van roestvrij staal, polycarbonaat en Fresnel lenzen om zijn unieke expressie te creëren, en er is geen andere lamp zoals die in de Hope serie. De lamp heeft een fantastisch licht en de visuele lichtheid voorkomt dat de weelderige uitstraling de kamer overneemt. Hope is verkrijgbaar in zowel een kleine versie met een diameter van 61 centimeter als een grote versie met een diameter van 200 centimeter.

Zie hier Hope van Luceplan!