Designprijzen

Al vele jaren vieren de grootste woon- en designtijdschriften van het land design dat op zijn gebied iets bijzonders heeft gedaan met de prestigieuze Design Awards. Het beste van het Deense design wordt gevierd tijdens een avond vol feest en vreugde, terwijl iedereen vol spanning wacht om te horen wie er in hun respectieve categorieën tot beste van het jaar wordt uitgeroepen. De prijsuitreiking is een etalage voor Deens design en een bewijs van de creativiteit die in Denemarken bestaat.
 
De Design Awards werden voor het eerst gehouden in 2013 en zijn sindsdien een jaarlijks evenement. De prijsuitreiking erkent en viert het beste in design en er worden prijzen uitgereikt in de categorieën Ontwerper van het Jaar, Creatief van het Jaar, Meubel van het Jaar, Ontwerp van het Jaar, Comeback van het Jaar, Lamp van het Jaar, Groen Idee van het Jaar en Innovatief van het Jaar.
 
De winnaars van de Danish Design Awards worden geselecteerd door een jury bestaande uit experts en professionals op het gebied van design en architectuur. De jury beoordeelt de ingediende ontwerpvoorstellen op basis van een aantal criteria, waaronder originaliteit, functionaliteit, duurzaamheid en esthetiek. De prijs erkent de creativiteit en het vakmanschap die nodig zijn om mooie en functionele designobjecten te creëren. Het is ook een manier om het belang van Deens design op het wereldtoneel te onderstrepen en om te laten zien dat Denemarken nog steeds toonaangevend is op het gebied van design en architectuur.
 
De Danish Design Awards is een evenement waar alle designliefhebbers naar uit zouden moeten kijken. Het is een kans om het beste van het Deense design te zien en om de getalenteerde ontwerpers en makers te vieren die van Denemarken een toonaangevend designland maken. Hieronder kun je alle lampen zien die in de loop der jaren hebben gewonnen.

De zegevierende lampen

Winnaar ontwerpprijs 2023

De jury omschrijft de lamp van dit jaar als een ontwerp dat misschien visuele gelijkenissen vertoont met eerdere concepten, maar verfijnt en optimaliseert in lijn met moderne esthetiek en de huidige beschikbare technologie. De lamp is praktisch en lost specifieke verlichtingsbehoeften op door het licht precies in de gewenste richtingen te kunnen sturen, terwijl het verstelbaar is met een dimfunctie om zich aan te passen aan verschillende situaties. De lamp straalt een gevoel van nederigheid, focus en volmaakte elegantie uit en vertegenwoordigt een eerlijkheid en oprechtheid die verder gaat dan het bestaande.

Bekijk hier alle lampen uit de MS-serie van Mette Schelde voor Fritz Hansen

Winnaar ontwerpprijs 2022

Lamp van het Jaar in 2022 was de prachtige OneLine, ontworpen door Kasper Kjeldgaard voor Fritz Hansen. De dunne, luchtige lamp won voor zowel zijn functioneel ontwerp als zijn verbluffende esthetiek - en als je de OneLine lamp in het echt ziet, is het gemakkelijk te zien waarom hij won. De lamp is verkrijgbaar in drie tinten en kan 360 graden worden gedraaid om precies te verlichten wat je wilt.

Om meer te weten te komen, kun je hier alle drie de kleuren bekijken waarin de OneLine verkrijgbaar is!

Winnaar ontwerpprijs 2021

In 2021 mocht het Deense designbedrijf Louis Poulsen de Design Awards trofee in ontvangst nemen voor hun samenwerking met ontwerpster Anna Boysen aan de prachtige Moonsetter. De oplettende lezer zal waarschijnlijk merken dat Moonsetter bekend klinkt - en als je het televisieprogramma "Denmark's Next Classic" op DR hebt gezien, weet je waarschijnlijk dat Moonsetter in 2020 de wedstrijd van het programma won en echt de volgende klassieker van Denemarken werd toen Louis Poulsen het produceerde. Als je meer wilt weten over lampen die 'beroemd zijn van tv', kun je ons Beroemde lampen artikel hier lezen!

Bekijk Moonsetter hier!

Winnaar ontwerpprijs 2019

Het lijdt geen twijfel dat de sfeer aan tafel bij Louis Poulsen en Christian Flindt gonsde toen bekend werd dat hun verbluffende Flindt wandlamp de trofee had gewonnen - en hoewel het Deense designbedrijf Louis Poulsen al eerder een designprijs had gewonnen, is het de tweede keer niet minder feestelijk. De prachtige buitenlamp is verkrijgbaar in een groot aantal maten en varianten.

Flindt is hier te zien!

Winnaar ontwerpprijs 2018

Een eenvoudig, minimalistisch silhouet, goed licht en een evenwichtige en precieze esthetiek. Er is niet veel voor nodig om te begrijpen waarom Muuto en Jens Fager de 2018 Design Award hebben gewonnen voor hun prachtige Tip lamp. De lamp is verkrijgbaar als tafel-, vloer- en wandlamp en is verkrijgbaar in grijs, wit en koperbruin.

Bekijk hier alle varianten van Tip!

Winnaar ontwerpprijs 2017

Toen Yuh in 2017 op de markt kwam, was het een designrevolutie die in veel opzichten de designtradities doorbrak en respecteerde. Yuh, spreek uit als 'jij', heeft een prachtige draaibare kap en een ongelooflijk strak en nauwkeurig ontwerp dat de kijker jarenlang zal plezieren. Het ontwerpersduo Gamfratesi en Louis Poulsen zit achter de lamp.

Zie Yuh hier!