Energie besparen


8 TIPS OM ENERGIE TE BESPAREN

Het is over het algemeen duurder geworden om boodschappen te doen, je huis te verwarmen, warm water te produceren en, niet in de laatste plaats, de elektriciteit aan te zetten. We doen nu allemaal wat we kunnen om zuiniger te winkelen en elektriciteit te besparen, zodat het onze portemonnee niet te veel pijn doet. Daarom hebben we 8 tips op een rijtje gezet om je te helpen wat meer te besparen op elektriciteit bij het verlichten van je huis, zodat je niet verliest op je elektriciteitsrekening!



01
VERVANG UW GLOEILAMPEN
Wist je dat ongeveer elke tweede persoon gloeilampen in huis heeft? Een van de beste adviezen is om een overzicht te maken van je gloeilampen en vervolgens je gloeilampen te vervangen door LED-lampen. LED-lampen hebben een laag energieverbruik en hebben daarom veel minder energie nodig om op te warmen en dezelfde lichtopbrengst in de kamer te produceren. Met een LED-lamp heb je ook de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende kleurtemperaturen en helderheidsniveaus, zodat je de juiste verlichting en sfeer in een kamer kunt instellen.

Bovendien gaan LED lampen ook lang mee, want ze hebben een levensduur van 15.000 tot wel 50.000 uur, wat neerkomt op ongeveer 17 jaar bij acht uur gebruik per dag van het jaar in vergelijking met gloeilampen, die ongeveer 1.000 uur meegaan. LED lampen zijn daarom een milieuvriendelijkere oplossing, omdat ze 15 keer langer meegaan dan traditionele gloeilampen. In feite kun je tot 78% besparen door je gloeilampen te vervangen door LED's, die ook 4-5 keer minder stroom verbruiken dan halogeenlampen. Met een LED-lamp krijg je een zuinigere en energiezuinigere oplossing met meer functies en een langere levensduur. Wat is er niet leuk aan?

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment LED lampen!


02
DRAAGBARE LAMPEN GEBRUIKEN
Om een beetje extra op elektriciteit te besparen, kun je ook gebruikmaken van draagbare lampen, die je de perfecte verlichting kunnen bieden zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je elektriciteitsrekening. Een van de voordelen van looplampen is dat ze zeer energievriendelijk zijn met hun lage energieverbruik dankzij de ingebouwde oplaadbare batterij, die veel energie kan opslaan, en dat ze niet voortdurend op een stroombron hoeven te worden aangesloten. Daarom kun je ervoor kiezen om je lampen op te laden op momenten van de dag dat elektriciteit goedkoper is, zodat je je niet schuldig hoeft te voelen als je ze midden op de dag of 's avonds laat branden, wanneer elektriciteit ook duur kan zijn.

Bovendien hebben veel draagbare lampen een ingebouwde dimfunctie, dus als je kunt leven met een beetje minder licht, kun je gemakkelijk nog meer geld besparen, omdat gedimd licht minder beslag legt op je batterij.

Bekijk hier al onze geweldige draagbare lampen!

03
MAAK OPTIMAAL GEBRUIK VAN DAGLICHT
Het klinkt eenvoudig, maar toch is het waar. Als je overdag profiteert van natuurlijk licht, hoef je niet veel lampen aan te hebben. Dit wordt natuurlijk een grotere uitdaging in de winter als de dagen korter worden en we steeds minder daglicht krijgen. Hier kun je echter het gebruik van je lampen minimaliseren en alleen de absoluut noodzakelijke verlichting gebruiken op de paar plekken waar je je moet concentreren; bijvoorbeeld aan het kookeiland als je kookt of aan het bureau of de eettafel als je werkt of helpt met huiswerk maken. Laat alle andere onnodige lichtbronnen uit en gebruik alleen de meest noodzakelijke verlichting op de belangrijkste plekken.

Een andere geweldige manier om optimaal gebruik te maken van daglicht is met lampen op zonne-energie! Met lampen op zonne-energie kun je de natuurlijke hulpbronnen van de aarde gebruiken en de zonnecel opladen met behulp van zonlicht via de kleine batterij aan de bovenkant. Wanneer je het licht 's avonds aanzet, gebruikt het de energie die overdag in de batterij is opgeladen, zodat je voor dit licht geen elektriciteit hoeft te gebruiken. Zonnelampen zijn dus een uiterst milieuvriendelijke, energiebesparende en vooral zuinige oplossing die niet zichtbaar is op je elektriciteitsrekening.

Zonnecellen zijn ook bijzonder slim voor buitenverlichting, omdat de meeste zichzelf inschakelen wanneer ze merken dat ze niet meer worden opgeladen door de zon. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over tijdschakelaars of handmatig inschakelen als het donker wordt.

Bekijk hier ons volledige assortiment verschillende solarlampen!

04
DOE HET LICHT UIT ALS JE EEN KAMER VERLAAT
Laat de lichten alleen branden in de kamers waar jij en je geliefden verblijven en doe ze uit zodra je weggaat. Het licht uitdoen is een andere eenvoudige maar zeer effectieve tip om je elektriciteitsrekening te verlagen. Door vijf lampen in huis uit te doen als je ze niet gebruikt, kun je elk jaar veel geld besparen! Het is daarom een goede gewoonte om het licht uit te doen als je een kamer verlaat, want je weet niet altijd zeker wanneer je terugkomt.

05
OVERWEEG OF JE MOET INVESTEREN IN SLIMME VERLICHTING
In de regel verbruikt slimme verlichting meer energie dan klassieke verlichting. Beoordeel daarom of het zinvol is om je hele verlichtingsarsenaal te vervangen door netgekoppelde lampen.

Aan de ene kant verbruiken ze meer stroom als ze aan staan en blijven ze stroom verbruiken als ze uit staan, omdat ze altijd stroom verbruiken om te praten met bridge, Wi-Fi of Bluetooth - maar aan de andere kant kan investeren in slimme lampen voor de meest gebruikte kamers in je huis helpen voor degenen die er niet altijd aan denken om het licht uit te doen en kan het op de lange termijn energiezuiniger zijn.

De kleine programmeerbare lampen kunnen worden ingesteld om zichzelf uit te schakelen wanneer je het huis verlaat of wanneer de zon opkomt - en met verschillende optionele apparaten kun je sensoren instellen om je huis te helpen de lichten uit te schakelen wanneer je ze niet nodig hebt. Een bewegingssensor of druksensor kan bijvoorbeeld de verlichting uitschakelen wanneer je een kamer verlaat of in bed stapt.

Je kunt onderzoeken hoeveel stroom de verschillende slimme verlichtingsoplossingen gebruiken en dan voor jezelf beslissen of het zinvol is voor jou en je huis.

Bekijk ons assortiment slimme verlichting hier!

06
UW BUITENLAMP INSTELLEN OF VERVANGEN
Neem je buitenverlichting onder de loep! Je hebt je misschien meer gericht op je binnenverlichting en de veranderingen die je daar kunt doen om elektriciteit te besparen, maar het is zeker de moeite waard om ook naar je buitenverlichting te kijken. Het is een goed idee om het inschakelen van je buitenlampen een uur uit te stellen, zodat ze pas aangaan als het helemaal donker is. Je kunt ook overwegen om de lampen je buitenruimte voor een beperkte periode te laten verlichten in plaats van de hele tijd, zo bespaar je meer energie. Je kunt ook buitenlampen met een sensor gebruiken, zodat het licht alleen aangaat als het echt nodig is en automatisch uitgaat als het niet nodig is.

Bekijk hier ons volledige assortiment buitenlampen met sensoren!

07
HOUD DE ELEKTRICITEITSPRIJZEN OP APPS IN DE GATEN
Tegenwoordig kun je voor elke behoefte een app vinden, dus je kunt natuurlijk ook een app vinden die de verschillende elektriciteitsprijzen uur voor uur laat zien. Zo kun je goed in de gaten houden wanneer elektriciteit het goedkoopst is, zodat je het meeste uit je geld kunt halen. Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen door hoeveel je eigenlijk kunt besparen, en het vinden van de beste tijden om elektriciteit te gebruiken kan een koud kunstje zijn.

08
SAMEN GOEDE GEWOONTEN CREËREN
Een van de belangrijkste factoren om op de lange termijn elektriciteit te besparen zijn de goede gewoonten die je samen in je huishouden creëert! Het is een collectieve verantwoordelijkheid als er meerdere mensen in huis zijn om eraan te denken elektriciteit te besparen door het licht uit te doen in een kamer waar je niet meer verblijft, of ervoor te zorgen het licht niet aan te doen als je door een gang loopt of als je snel iets uit je kamer moet halen. Geef je gezin daarna een beloning voor het maand na maand besparen van elektriciteit als symbool voor de goede gewoonten die jullie samen hebben gecreëerd en onderhouden!