FLOS VERHALEN: Oplight van Jasper Morrison voor onze planeet!

15 maart 2024
FLOS VERHALEN: Oplight van Jasper Morrison voor onze planeet!
Hoe onderscheid je een duurzaam object van een niet-duurzaam object? Het is niet altijd gemakkelijk om dat op het eerste gezicht te zien, vooral niet als het gaat om een lamp met gereduceerde afmetingen en een onberispelijk lijnenspel.

Oplight laat zien dat technologisch geavanceerde producten kunnen worden gemaakt met respect voor het milieu. Hoewel de diktes minimaal zijn, is er geen lijm gebruikt om de verschillende onderdelen in elkaar te zetten. Ze kunnen daarom gedemonteerd worden, afzonderlijk vervangen en afzonderlijk gerecycled worden, afhankelijk van het materiaal.

Ten eerste is de schaal gemaakt van gegoten aluminium, een lichtgewicht, duurzaam materiaal dat gemakkelijk te recyclen is. De kleur bestaat uit poedercoating, waarbij geen oplosmiddelen nodig zijn in het verfproces omdat zelfs de productiemethoden worden meegenomen in de totale milieubelasting.

De LED-bron in Oplight is zeer efficiënt, wat betekent dat hij een grote hoeveelheid licht uitstraalt in verhouding tot het verbruikte vermogen, met een levensduur van meer dan 50.000 uur. Als er een defect optreedt of als er efficiëntere lichtbronnen beschikbaar komen, kan de printplaat worden vervangen zonder dat de rest van de lamp hoeft te worden weggegooid.

Dit is mogelijk omdat de LED printplaat niet zoals gebruikelijk op het koellichaam is gelijmd en er geen extra geavanceerde apparatuur nodig is om deze te vervangen. In plaats daarvan kan het door een gewone elektricien worden gedaan zonder de lamp naar de winkel te brengen voor een upgrade.

De diffuser, d.w.z. de transparante afdekking die tevens als lens dient, is gemaakt van spuitgegoten polycarbonaat. Door zijn flexibiliteit klikt hij vast, zodat hij kan worden verwijderd om bij de LED-bron te komen en opnieuw kan worden geïnstalleerd zonder de elasticiteit aan te tasten. Als het breekt, kan het uiteraard worden hergebruikt en vervangen.

Om al deze redenen is Oplight een toekomstbestendige lamp die voorbestemd is om lang mee te gaan, en uiteindelijk wordt er niets verspild.

Bekijk hier de Oplight wandlampen van Flos