Verwelkom een Britse designklassieker van Coolicon Lighting

10 november 2020
Verwelkom een Britse designklassieker van Coolicon Lighting
De Coolicon lamp werd voor het eerst in 1933 vervaardigd met als hoofddoel garages en fabrieken in het Verenigd Koninkrijk te verlichten. Het duurde niet lang voordat deze afdaalden naar de metro in Londen, waar deze de achterkamers en loketten verlichtten. Sommige van deze lampen zijn tot op de dag van vandaag nog aanwezig.

De lamp is in Engeland gemaakt, waar Coolicon Lighting trouw blijft aan de originele variant. Tegenwoordig is de lamp ook populair geworden in privéwoningen, waar deze zowel boven de eettafel, boven de werkruimte op kantoor als boven de keuken verlicht. De lamp komt veel voor in cafés en restaurants waar deze voor een goede verlichting zorgt en bijdraagt aan de gezellige sfeer.

London Underground variant


De beroemde kaart van de Londense metro kwam in hetzelfde jaar uit als de eerste Coolicon lamp. De kunstenaar achter het nieuwe ontwerp was de technisch illustrator Harry Beck. In die tijd werkte hij voor het Londense ondergrondse seinbureau en hij had lang geprobeerd het uitgebreide systeem te organiseren. Hij slaagde in 1933 met de beroemde kaart van de metro - en dat gebeurde in hetzelfde jaar dat de eerste Coolicon lampenkap werd vervaardigd.

Als eerbetoon aan deze gedeelde wortels en het uiterlijk van de lamp door de metro, is de hanglamp nu verkrijgbaar in een metro variant waarbij de kaart aan de boven- of binnenkant van de lamp verschijnt. Verder is de lamp verkrijgbaar in twee maten en diverse kleuren. De lampen werden regelmatig geproduceerd en gebruikt tot in de jaren 80 en Coolicon Lighting heeft onlangs de productie hervat. Tegenwoordig is de industriële look vooral populair in Scandinavisch design, deze geeft niet alleen een comfortabele gloed, maar geeft ook een persoonlijk tintje aan de minimalistische stijl.

Vind hier de verschillende maten en kleuren - met en zonder ‘Underground Map.