Louis Poulsen Limited Edition: PH 2/2 Luna van Poul Henningsen

1 september 2023
Louis Poulsen Limited Edition: PH 2/2 Luna van Poul Henningsen
De PH 2/2 Luna is de Limited Edition lamp van Louis Poulsen van dit jaar.

De PH 2/2 werd oorspronkelijk in 1939 ontworpen door Poul Henningsen zelf en wordt nu opnieuw uitgebracht als exclusief collector's item voor designliefhebbers. Achter de heruitgave zit Louis Poulsen, die elk jaar het leven van designliefhebbers verrijkt met prestigieuze lampen in beperkte oplage.

De limited edition lamp van dit jaar stond oorspronkelijk bekend als de nachtkastlamp, omdat het precies het nachtkastje was dat Poul Henningsen in gedachten had toen hij de PH 2/2 ontwierp. De originele lamp vertoont een opvallende gelijkenis met de nieuw uitgebrachte versie, met zijn kenmerkende gebogen frame en verbluffende ontwerpdetails. Het frame, de voet en de fitting zijn gemaakt van prachtig geborsteld messing en de fijne lijnen culmineren in de elegante, met de mond geblazen kap van opaalglas.

In ware Poul Henningsen stijl zijn de lampenkappen gebaseerd op het drie-kappen-systeem van de ontwerper, dat dateert uit 1926. Het idee was om lampenkappen te maken die de schittering van de slechte gloeilampen uit die tijd minimaliseerden.

Het verhaal van Poul Henningsen en het drieschermensysteem kun je hier lezen!

Poul Henningsen's Nachtkastlamp


De originele Poul Henningsen Nachtkastlamp, uitgebracht in 1939, was korter dan de nieuwe gelimiteerde heruitgave gemaakt door Louis Poulsen. Oorspronkelijk was de PH 2/2 slechts 230 mm hoog, terwijl het nieuwe nachtkastje maar liefst 320 mm meet. Dit maakt de lamp veelzijdiger en betekent dat hij nu bijvoorbeeld ook op een bureau kan worden gebruikt.

Maar daar houden de praktische toevoegingen niet op. Naast de grotere hoogte heeft Louis Poulsen ook de kop van de lamp draaibaar gemaakt. Dit betekent dat je de lamp precies kunt richten in de richting waar je licht nodig hebt.

Bekijk hier de PH 2/2 Luna Limited Edition!