Bekroonde klassieker in prachtige nieuwe kleuren: nu is de Taccia tafellamp van Flos ook verkrijgbaar in wit

18 oktober 2023
Bekroonde klassieker in prachtige nieuwe kleuren: nu is de Taccia tafellamp van Flos ook verkrijgbaar in wit
Hoewel de veelgeprezen designklassieker Taccia van het Italiaanse designbedrijf Flos al meer dan 60 jaar oud is, staat de prachtige lamp bekend als een tijdloos stukje designkunst dat vandaag de dag nog steeds een toonbeeld is van innovatief lampendesign. Dit is niet alleen te danken aan het creatieve ontwerp en de prachtige verlichting van de lamp, maar ook aan het feit dat het lampconcept door de jaren heen is blijven evolueren, waardoor de lamp in het nieuwe technologietijdperk is blijven voortbestaan. De nieuwste toevoeging aan de Taccia-familie is een serie prachtige tafellampen met slimme LED-verlichting die trouw blijft aan de oorspronkelijke verlichtingsfilosofie die de basis vormt van het iconische ontwerp.

Het verhaal gaat terug tot 1958, toen de toonaangevende ontwerper van die tijd Achille Castiglioni en zijn broer Pier Giacomo Castiglioni de handen ineen sloegen om een lamp met indirecte verlichting te ontwerpen. De broers begonnen toen te werken aan het prototype voor Taccia, maar na een aantal tests moesten ze de plastic versie opgeven omdat de warmte van de lichtbron de plastic kap eenvoudig vervormde. In maart 1962 was de ontwikkeling van de lamp voltooid en werd het uiteindelijke prototype gemaakt met een aluminium reflector en een glazen kap die bestand was tegen de hitte van de lichtbron. In 2010 onderzoekt Flos de mogelijkheid om een LED-versie te maken en dit is de eerste keer dat de iconische lamp verder wordt ontwikkeld. In 2016 wordt het gebruik van PMMA voor de lampenkap getest. Dankzij de nieuwe COB LED's, die een minimale warmteafgifte hebben, is het nu mogelijk om Taccia te produceren met een kunststof kap, wat het oorspronkelijke idee was van de ontwerpers in 1958.

De LED tafellamp is er nu in twee nieuwe versies met een witte lakafwerking op de lampvoet, één in zijn oorspronkelijke formaat, de andere in een Small versie, die met 48 cm perfect past op een consoletafel of wandplank. Bekijk ze allebei samen met de rest van het Taccia-assortiment hier