Vilhelm Lauritzen's klassieker uit 1956 herboren: bekijk hier de VL 56 hanglamp!

20 september 2023
Vilhelm Lauritzen's klassieker uit 1956 herboren: bekijk hier de VL 56 hanglamp!
Iconische hanglamp van legendarische modernistische architect is nu verkrijgbaar.

De VL 56 hanglamp, oorspronkelijk ontworpen door de Deense architect Vilhelm Lauritzen in 1956, wordt nu opnieuw uitgebracht dankzij Louis Poulsen.

Er zijn kleine wijzigingen aangebracht voor de heruitgave, maar de lamp is in essentie hetzelfde als de lamp die Lauritzen ontwierp. De lamp is er in twee varianten en is verkrijgbaar in zowel chroom als messing. Rond de opening aan de onderkant van de hanglamp zit een stralend gaatjespatroon dat zorgt voor een zachtere overgang tussen licht en donker en een zacht en mooi lichtpatroon op de kap en rond de lamp.

VL 56 werd oorspronkelijk ontworpen voor Folkets Hus in Vesterbro, Kopenhagen, dat een ontmoetingsplaats was voor de arbeidersbeweging. Folkets Hus werd geopend in 1956 en gesloten in de jaren 1990, waarna het gebouw werd omgebouwd tot het muziekpodium Vega, dat muziekliefhebbers die Kopenhagen hebben bezocht ongetwijfeld zullen herkennen. Het gebouw was een compleet kunstwerk en Lauritzen ontwierp alles - deurklinken, trappen, stopcontacten, meubels en lampen. Als je vandaag de dag de Vega zaal bezoekt, zie je nog steeds de VL 56 hanglampen boven de bar naast de concertzaal hangen.

Vilhelm Lauritzen was een van de belangrijkste figuren in de verspreiding van het modernisme in Denemarken. De architect, verantwoordelijk voor een aantal iconische gebouwen in Kopenhagen en zelfs de Deense ambassade in Washington D.C., ontving de Eckersberg Medaille in 1941, de C.F. Hansen Medaille in 1954 en de Academy Award. Hansen Medaille 1954 en de eremedaille van de Danish Architectural Association. Hij was de Deense vertegenwoordiger van CIAM - een architectuurvereniging voor modernistische architecten waar namen als Walter Gropius, Hendrik Petrus Berlage en Le Corbusier deel van uitmaakten - en hij is verantwoordelijk voor enkele van de meest unieke gebouwen van zijn tijd, waaronder Daells Varehus, Radiohuset in Frederiksberg en de oude terminalgebouwen op de luchthaven van Kopenhagen.

Met een VL 56 lamp koop je niet zomaar een stuk verlichting - je koopt een stuk Deense designgeschiedenis.

Koop hier VL 56 in zowel messing als hoogglans verchroomd!

Let op: de messing lamp is onbehandeld en zal daarom na verloop van tijd sierlijk patineren .